keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kuvankauniita koruja



Kevättalvella sain mielenkiintoisen viestin, mikä johti vielä mielenkiintoisempaan tehtävään: Olen saanut työstää Uudenkaupungin museolta saamistani Augusta Olssonin (1878-1954) omakuva -valokuvista koruja.


Avattuani muistitikulle saamani kuvakansion ymmärsin millaisen taideaarteen kanssa olin tekemisissä. Hetkeksi ihan henki salpaantui. Sain mahdollisuuden katsella ja työstää vanhaa valokuvataidetta arkisessa ympäristössäni omassa keittiössä omalla tietokoneella, ja aika ja välimatka yli sadan vuoden taakse oli kadonnut. Huomasin käsitteleväni tietokonettakin ihan erilaisella otteella, tuntui, että nyt koneella oli kerrankin jotain hyvin ­­­arvokasta, ja sitä piti käsitellä varovaisesti. Tunsin kunnioitusta kuvista katsovaa itsevarmaa ja tyylikästä naista kohtaan.


Augusta Olsson oli omana aikanaan harvinaislaatuinen nainen. Taiteesta ja valokuvauksesta kiinnostuneena hän päätyi valokuvaajan ammattiin, ja perusti vuonna 1898 oman valokuvaamon Uuteenkaupunkiin. Hän kuvasi uusikaupunkilaisia ihmisiä ja ympäristöjä, ja suuri osa hänen valokuviensa lasinegatiiveista on säilynyt ja ne on talletettu Uudenkaupungin museon arkistoon.
Kuvat Uudenkaupungin museo, Augusta Olssonin valokuvien lasinegatiivien arkistoa.




Havahduttuani kuvien lumosta takaisin tähän maailmaan aloin tutkia kuvia tarkemmin. Tarkastelin kuvissa olevia muotokuvauksen tyyppejä, kuvien asetelmallisuutta ja valaistuksia, samalla valikoiden korukuviksi parhaiten sopivia.


Kuvien taustoina Augusta on käyttänyt maisemanäkymiä, joissa hän poseeraa esimerkiksi polkupyörään nojaten. Rekvisiittana on myös kalusteita ja kukkia, joissakin kuvissa on mukana lapsia, koiria tai kissoja. Kaikkein viehättävimpiä mielestäni ovat lähikuvat. Niissä erottuu eniten yksityiskohtia, kuten vaatteiden pitsit ja korut, kampausten hiussuortuvat, joissain kuvissa silmäripsetkin. Kankaiden materiaalintuntu on käsin kosketeltavaa, laskokset ovat syviä ja näyttäviä. Nämä vanhat mustavalkoiset valokuvat ovat herkkiä, ja niissä on kuvisopen silmin ”ihan parasta valööriskaalaa”.


Korukuviksi valikoitui lopulta viisi eri kuvaa, kauniita muotokuvia, jotka toivottavasti herättävät teissä kiinnostuksen tutustua Augusta Olssonin historiaan ja hänen laajaan valokuvatuotantoonsa.



Koruja myy Uudenkaupungin museo ja Pikkukylän Puoti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti